Winter Welzijn: Nootmuskaat Voor Herstel Van Evenwicht

Het verwarmen van je lichaam is een van de functies van de Qi. Vooral in deze periode richt je lichaam zich meer op het handhaven van warmte, vooral als je last hebt van koude handen, voeten en af en toe rillingen. In deze gevallen doet je lichaam er alles aan om warmte te behouden, soms ten koste van de beschikbare energie voor de spijsvertering. Dit kan leiden tot een zachtere of dunne ontlasting, een teken van een initiële verstoring van de balans. Hoewel het geen ernstige verkoudheid of griep betreft, duidt het op een beginnende disbalans.

Om de ontlasting weer normaal te krijgen, kun je proberen bij te sturen met nootmuskaat over je groenten. Nootmuskaat staat in het Westen bekend als een smaakvolle specerij, maar in de traditionele Chinese kruidengeneeskunde wordt het gezien als een kruid (Rou Dou Kou) dat samentrekt en verwarmt, met een specifieke invloed op de darmen. Dit is een eenvoudige en effectieve aanpak.

Een alternatieve methode om het lichaam gedoseerd en voorzichtig van binnenuit te verwarmen is door middel van ‘Congee’, een medicinale rijstepap met ingrediënten zoals nootmuskaat, rietsuiker (Zhe Tang), gember (Sheng Jiang) en kaneel (Gui Zhi). Op deze manier kunnen de Yang-tonics via de basis van de rijstepap, die Yin is, op een evenwichtige manier worden ingenomen.

Als je aanhoudende koude klachten ervaart, zou je kunnen overwegen om een Chinese kruidenformule te gebruiken. Een kruidenformule bestaat uit verschillende kruiden die samenwerken om evenwicht te creëren. In dat geval is het verstandig om een anamnese te laten uitvoeren door een herbalist. Net zoals een acupuncturist acupunctuurpunten selecteert, kiest een herbalist de beste kruiden. Ik werk uitsluitend met kruiden van de hoogste kwaliteit. Mijn recept laat ik speciaal bereiden en verzenden door een erkende apotheek. Gebruik de planner voor een gratis kennismakingsgesprek: https://frankheininga.nl/afspraak/ 🌿🍵

Blijf Geïnspireerd: Meld Je Aan Voor Onze Nieuwsbrief

 
 

Volg me op