Wat is Qigong volgens de 5 elementen?

Qigong volgens de 5 elementen is eigenlijk een doorlopend jaarprogramma. Een ontdekkingsreis via prachtige expressievormen en natuurlijk bewegen waarbij om de twee maanden het thema veranderd. Het is gebaseerd op de filosofie van de traditionele Chinese geneeswijze. Het doel is om de gezondheid te bevorderen van Body, Mind and Spirit en daarmee de levenskwaliteit te verbeteren door te werken met de universele levensenergie (Qi).

Zo bewegen we met de seizoenen mee en gaan we alle 5 elementen langs: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Elke oefening in dit programma heeft niet alleen een naam, maar ook een verhaal of een boodschap. De oefeningen zijn ingangen naar je innerlijke landschap met de rijke Chinese filosofie als leidraad. Dat vind ik ontzettend fascinerend en het is mijn passie om dit te delen met jou.

Onder elk element schenken we steeds opnieuw aandacht aan 6 basis oefeningen die de rode draad vormen gedurende twee maanden. Deze worden staand uitgevoerd en sluiten naadloos aan op de warming up. Je krijgt hulpmiddelen om ze thuis uit te kunnen voeren, zodat je er direct van kunt genieten.

De basisoefeningen worden aangevuld met staande of zittend houdingen. De meeste mensen zouden dit als Yoga herkennen. In Qigong heet het Taoist Yoga, ook wel: Dao Yin.

En vanuit een stoel doen we dan Qi-massage. Je leert niet alleen fijne en effectieve acupressuurpunten om te masseren voor je gezondheid. Dit gaat verder. Uiteindelijk leer je door leuke oefeningen ook het verloop van alle meridianen en zelfs de Chinese klok. Het blijft hangen omdat je het zelf doet!

Het laatste deel van de les is meestal een Qi-meditatie. Ook dit doen we vanuit een stoel. Op dat moment is het lichaam volledig ontspannen en kunnen we ook de geest volledig ontspannen. A relaxed Mind begins with a relaxed Body. Dit schept ruimte voor essentiële meditatietechnieken om de genezende kracht op te bouwen.

Afhankelijk van het element komen er soms extra oefeningen in beeld. Denk bijvoorbeeld aan meditatief lopen bij het Aarde element, of extra self care tips bij extreem koud of heet weer, etc. Wat in ieder geval altijd nog terugkomt zijn de klassieke oefeningen van het 5 dieren spel: hert, kraanvogel, aap, tijger en beer.

Samengevat leer je in het nieuwe thema ‘hout element’ voor in de maanden maart en april:

– The Song of the General (6 Qigong basis oefeningen)

– Dao Yin voor de galblaas en lever meridiaan

– Qi-massages langs de galblaas en lever meridiaan

– Qi-meditaties voor het activeren van genezende kracht

Contact maken?

Ik ben op zoek naar enthousiaste cursisten voor één vaste groep met wekelijkse lessen. Hiermee wil ik een inner circle creëren waar ik alles schaamteloos mee kan delen. Mocht je geïnteresseerd zijn maak dan even contact, zodat we kennis kunnen maken. Een proefles is mogelijk. Een Qigong-er zou zeggen: alles is mogelijk!

Ik wens je veel gezondheid en een gelukkig hart. – Frank

Where is this happiness happening? Nu elke vrijdag in ZenWay te Harlingen. Mogelijk later ook in Hoog & Droog. Meer info: 06-10624442

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me op