Voorjaarsschoonmaak voor je lichaam

In de overgang van de winter naar de lente voelen veel mensen zich geroepen om het huis een grote opruimbeurt te geven. Heerlijk! Alles weer schoon en netjes. Oude troep naar de stort en klaar voor een nieuwe start. Hetzelfde proces kunnen we ook intern doen, alleen dan noemen we het iets anders, bijvoorbeeld ‘detox’, ‘lever kuur’, ‘lever reiniging’, etc. Dit kan heel verstandig zijn, want de lever raakt bij veel mensen regelmatig overbelast.

Je lever is het grootste metabolische orgaan in je lichaam en verwerkt alles wat we in ons lichaam stoppen, inclusief medicijnen, toevoegingen aan je voeding zoals smaakstoffen, etc., vervuiling van water en lucht. Het verwerkt ook al het voedsel dat we eten door vet af te breken en het produceren van diverse enzymen. In zekere zin kun je zeggen dat je lever een soort chemische fabriek is die toeziet op het ontgiften aangezien je lever de hoofdzakelijke opslagplaats is van afvalproducten en toxines totdat het kan worden afgebroken.

Om te begrijpen wat de lever voor jou doet kun je je een kast voorstellen waar je allemaal oude spullen opslaat die je niet meer nodig hebt en waar je geen tijd meer voor had om door heen te gaan om het op te ruimen. Met andere woorden, als er niet opgeruimd wordt dan ontstaat er een vorm van overbelasting dat zich kan uiten in fysieke en emotionele symptomen.

De symptomen van een overbelaste lever kunnen voor iedereen anders zijn. Sommige mensen ervaren maar één symptoom, terwijl andere mensen weer een combinatie van verschillende symptomen hebben. De één ervaart het meer fysiek, de ander meer emotioneel. Hier volgen een aantal algemene indicaties van fysieke en emotionele tekens:

Fysieke tekens: spierspanningen, kramp, moeilijk ontspannen, duizeligheid, trillen, pulserende hoofdpijn (vooral bij de slapen of achter de ogen), oorsuizingen, moeite met slapen, wakker worden tussen 1 en 3 in de nacht, moeite met inslapen, hoge bloeddruk, menstruele klachten, PMS, boeren of gas na de maaltijd (vooral na vet voedsel)

Emotionele tekens: depressie, manisch-depressief, overweldigd voelen, hyper sensitief, snel of makkelijk huilen of boos worden, irritatie, boosheid, nervositeit, rusteloosheid, onvermogen om verplichtingen na te komen, ongemakkelijk of opgelaten gevoel, geen geduld, moeite met beoordelen of beslissingen maken, verslavingen en emotionele afhankelijkheid, geen zin meer in avontuur of nieuwe ervaringen aan willen gaan

Er zijn verschillende manieren om een lever reiniging aan te pakken. Sommige mensen reserveren bijvoorbeeld een aantal dagen of een week om specifieke voeding te eten en oefeningen te doen. Hier zijn boeken vol over geschreven! Vaak is het ook een kwestie van kijken naar wat je (tijdelijk) níet meer eet of drinkt. Vanuit mijn eigen specialisatie in de kruiden wil ik je een aantal suggesties aanreiken die mee kunnen helpen met de reiniging. Dat zijn o.a.: rozemarijn, paardenbloem, kamille, gember, geelwortel, citroen, en tijm.

Als je start met thee drinken, wees je er dan van bewust dat één kopje weinig effect heeft. Een betere aanpak is een potje thee per dag, zo rond de 3 kopjes. Blijf dan ook dezelfde thee drinken en niet te veel verschillende dingen door elkaar. Je kunt kiezen voor de aanpak waarbij je alleen met één kruid werkt, of je kunt kiezen voor formules en melanges waarbij de kruiden elkaar versterken in hetzelfde doel. Kijk ook eens naar deze producten:

Reinigen – theemelange voor de de lever en de galblaas

Ease Form – anti-stress formule voor Lever Qi stagnatie symptomen

Meer lezen? Ik informeer je graag over de volgende blog:

 

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me op