Top 12 voordelen van Qigong

# 12: wel-zijn en verbeterde gezondheid

Qigong benadrukt gezondheid in de meest complete vorm voor je lichaam. Hoewel het waar is dat Qigong specifieke ziekten kan genezen, hoeft dit niet een hoofdreden te zijn om Qigong te beoefenen. Zelfs wanneer een ziekte niet genezen kan worden, verbetert Qigong de levenskwaliteit en helpt het om meer geluk te ervaren. Het is niet alleen een kwestie van jaren aan je leven toevoegen, maar ook van leven aan je jaren.

Top 12 voordelen van Qigong

# 11: heldere en rustige geest

Wanneer je gedachten tot rust komen, komt de wereld ook tot rust. Vrede in de wereld begint bij jou; het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een kalme geest en een vredig hart te vinden. Van daar uit kun je een goede invloed hebben op je omgeving door alleen al door je aanwezigheid. Met een kalme geest kun je betere beslissingen maken en beschik je over de vaardigheid om aan te voelen wanneer je moet ingrijpen of de dingen kunt laten gaan zoals ze gaan.

Top 12 voordelen van Qigong

# 10: diepere en meer herstellende slaap

Lekker slapen wordt steeds meer een uitdaging in onze hectische snelle en gespannen wereld. Qigong helpt om tot een diepere ontspanning te komen van je lichaam en helpt bij het kalmeren van je gedachten wat nodig is om te kunnen slapen. Toch is Qigong niet genoeg! Voor een goede slaap heb je ook een aerobische work-out nodig of een andere vorm van beweging voor je spieren waardoor je een gezonde lichamelijke moeheid ontwikkelt. Het toelaten om te genieten van je vrije tijd, met regelmaat eten en niet veel overwerken of piekeren, dragen ook bij aan een prettige nachtrust.

Top 12 voordelen van Qigong

# 09: meer energie, inclusief sexuele vitaliteit en vruchtbaarheid

Qigong beoefenaars hebben meer energie. In het Chinees kan Qigong: ‘fan lao huan tong’, in normaal Nederlands: veroudering omkeren en jeugdigheid herstellen. Een onderdeel van deze jeugdige kwaliteit is een gevoel van sexuele potentie voor zowel mannen als vrouwen.  Er zijn bijvoorbeeld koppels die een kind wensen waarbij dit niet lukt, ondanks dat de arts na tests concludeert dat er niets mis is. Een verzameling getuigenissen van koppels die aan de slag zijn gegaan met specifieke Qigong oefeningen bewijzen dat er dan meer kans is op een zwangerschap.

Top 12 voordelen van Qigong

# 08: comfortabele warmte

Qigong is geweldig voor koude handen en voeten. De circulatie verbetert en het lichaam genereert meer interne warmte wanneer het koud is. Dit is merkbaar in de handen en voeten. Veel oefeningen zijn ontworpen op doorstroming van energie- en bloedcirculatie op gang te brengen. Wanneer je training vordert kun je op willekeurig momenten van de dag een toepasselijke oefening selecteren voor thuis, buiten, op het werk, of zelfs in de rij van de kassa.

Als de koude echt té koud voelt, kun je ook gebruik maken van een Japans geheimpje… Gedurende de koude wintermaanden kun je een sjaal om je middel bevestigen onder je jas. De meeste mensen weten bijvoorbeeld wel dat een muts de warmte die afstraalt van je hoofd bewaart blijft. Je kunt hetzelfde principe toepassen om je middel waardoor je meer interne hitte bij je houd waardoor je je ‘oventje’ (het energiecentrum in de onderbuik, ook wel ‘Dan Tian’) warm houd.

Top 12 voordelen van Qigong

# 07: zuivere huid

De huid heeft als orgaanfunctie, net als de darmen, om te elimineren. Volgens de Chinese geneeskunde zal je lichaam beter in staat zijn om toxines te elimineren zodra je Qigong vordert en wordt je huid vanzelf zuiverder en jeugdiger. Qigong is uitstekend voor het gelaat. Veel ervaren Qigong beoefenaars met een gezonde levenstijl worden dan ook veel jonger geschat dan ze werkelijk zijn!

Top 12 voordelen van Qigong

# 06: positieve levenshouding

Er bestaat een oud Tibetaans gezegde: “Je kan een Yogi herkennen aan zijn of haar lach.” Ik denk dat hetzelfde waar is voor een Qigong meester. Hoewel er hele serieuze obsessieve of zelfs sombere Qigong leraren zijn, brengt correcte en regelmatige beoefening van Qigong meestal een optimistisch en vreugdig gevoel voort. Verdieping in het leerproces geeft nederigheid voor het grote onbekende (de Tao) en de onomvatbare onbekende stilte. Hoe meer je weet, des te meer je realiseert hoe weinig je eigenlijk weet, waardoor je jezelf steeds minder serieus gaat nemen.

Top 12 voordelen van Qigong

# 05: efficiënter metabolisme

Je spijsvertering verbetert en het haar en de nagels gaan sneller groeien. Veel studenten merken op dat na een paar maanden Qigong training net iets eerder de nagelknipper tevoorschijn mag komen. De verklaring hiervoor is dat het lichaam dode cellen sneller afstoot en vervangt voor nieuwe cellen.

Top 12 voordelen van Qigong

# 04: meer fysiologische controle

Dit betekent dat aspecten van het lichaam die eerst uit balans waren, of niet onder controle, beginnen terug te keren naar hun normale staat. Bijvoorbeeld het ritme van de ademhaling, de hartslag, bloeddruk, hormoonspiegels en condities van chronische ontsteking of uitputting. “Controle” betekent een betere controle over de lichaamsfuncties. Over het algemeen niet door bewuste inspanning, maar natuurlijk van binnen uit, en meer als een bijwerking van de Qigong beoefening.

Wanneer je biologische functies stabiliseren, zul je ook meer flexibel worden en weerstand hebben. Bijvoorbeeld dat je sneller kunt herstellen als je een nacht overslaat, wilt vasten of van een feest wilt genieten… zonder dat je echt last krijgt van vervelende symptomen.

Top 12 voordelen van Qigong

# 03: heldere ogen

De ogen van de Qigong meester gloeien in het donker net als bij een kat! De ogen komen helderder over omdat de geest en de ziel gaan ‘stralen’, én omdat het hart open staat.

Top 12 voordelen van Qigong

# 02: intuitie en creativiteit

Ik geloof dat intuitie en creativiteit elkaar genereren en uit dezelfde bron komen, een ontwaakt wezen met ontwaakte hersenen en de mogelijkheid om te denken met je buik en te voelen met je Mind. In de Westerse samenleving zijn veel dingen gefragmenteerd. Voor onze body gaan we naar de sportschool. Voor onze ziel gaan we naar de kerk. Voor onze Mind gaan we naar de psycholoog. We spenderen het meeste van ons leven in compartementen – thuis, school, werk en de auto… Qigong leert ons de heelheid terug te claimen van wie we zijn. In plaats van in een hokje te passen is er ook de mogelijkheid om onze intuitie en creativiteit te ontwikkelen en “to boldly go where no person has gone before…”.

Top 12 voordelen van Qigong

# 01: spirituele effecten (verscherpte waarneming en welkome ‘toevalligheden’)

Vordering in Qigong wordt vaak vergezeld met een variëteit aan spirituele ervaringen. Bijvoorbeeld synchroniciteit, betekenisvolle toevalligheden, zullen steeds vaker opvallen. Wanneer de Qi rijkelijk aanwezig is, helder en stomend, dan zullen de zintuigen kalmer zijn en dus fijner waarnemen. Sommige studenten kunnen energie zien bij zichzelf (bijv. uit je handen) of bij iemand anders (aura). Wees dankbaar voor zulke ervaringen, maar voel je er niet bijzonder speciaal om. Ook afkeer of opwinding zijn niet noodzakelijk bij zulke ervaringen. Je bent inderdaad speciaal, maar niet meer speciaal dan iemand anders. Elk individu, net als een bloem in een veld, heeft zijn eigen unieke schoonheid.

QIGONG VOLGENS DE 5 ELEMENTEN | QIGONG WORKSHOPS >>