...

Exercise: Strike like thunder!

Adapting itself to obstacles and bending around them, wood in the earth grows upward without haste and without rest. Thus too the superior man is devoted in character and never pauses in his progress – The I Ching

De ‘I Ching’, het boek der veranderingen, is één van de oudste klassiekers van de Chinese filosofie. Veel mensen vinden hier inspiratie over de werking van de natuurlijke wetten in ons universum. Zowel in de macrokosmos als in de microkosmos.

Het hoeft niet per se nu voor jou van toepassing te zijn, noch wil ik suggereren dat iedereen er last van heeft, maar vanuit de ervaring van de Chinese geneeswijze staan voor veel mensen in de lente bepaalde emoties meer op de voorgrond dan andere emoties, namelijk ‘woede’ en ‘frustratie’. Deze emoties horen bij het hout element en het Lever-Galblaas orgaan netwerk. Nieuwe groei in de hout energie stroomt niet altijd zonder schokken of stoten. Een nieuw project of een nieuw idee lukt niet altijd in één keer. Ook werkt niet altijd iedereen mee. Vet frustrerend!

Natuurlijke agressie die duidelijk gecommuniceerd wordt is eigenlijk gewoon gezond voor een mens. Denk bijvoorbeeld aan het beleefd en duidelijk corrigeren van iemand die je niet kent die het niets kan boeien om voor te dringen in de rij voor de kassa! Je hebt dus ook natuurlijke agressie nodig om je staande te houden in de wereld.

Wat ik persoonlijk een mooi voorbeeld vind van iemand met een goede gebalanceerde hout energie is de gastheer of gastvrouw van een druk restaurant waar van alles gebeurd en je in principe continue ‘overvallen’ kan worden met een nieuwe situatie. Ik observeer dan altijd graag hoe zij alles managen. Er bestaan namelijk geweldige mensen die zo super in flow zitten, dat wat er ook op hun af komt, ze buigen vriendelijk mee of geven het opnieuw richting met gastvrijheid en daadkracht. Het is voor hun meer een spel dan een opgave. Dat vind ik altijd mooi om zien!

Wanneer we boosaardige emoties en frustraties bij ons houden, of in relaties met anderen, dan wordt dit toxisch. Je ziet dit ook op de werkvloer. Uiteindelijk moet de kogel door de kerk en er is weer rust in de tent.

Laten we de I Ching modus even aan zetten. In jezelf kun je het vergelijken met een bepaald beeld in de natuur. Als de interne wolken donkerder en stormachtig worden met een heftige wind, dan is er uiteindelijk donder en bliksem nodig om de lucht weer te klaren.

In Qigong volgens de 5 element bestaan verschillende oefeningen en meditaties om de energie van boosheid en frustratie op een goed gedoseerde manier af te voeren en/of te transformeren. Eén zo’n oefening noem ik Thunder Strikes, waarbij we vuiststoten maken in verschillende richtingen. Dat heeft in dit geval helemaal niets te maken met training om te vechten, zoals in de vechtsport. Het heeft alles te maken met het afvoeren van interne spanning van het Lever-Galblaas orgaan netwerk. Door deze spanning af te voeren krijg je weer meer energie en verhoog je je eigen veerkracht. Ik vertel je er graag meer over of beter we doen het gewoon!

Clench your fists, strike like thunder
Don’t let frustration take you under

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.