Longan & Rode Dadel thee

Dit is een recept voor een traditionele Chinese thee bestaande uit longan fruit (longan arillus) en rode dadel (fructus jujubae). Het maken van deze thee kost wel een beetje tijd, maar is het zeker waard. Dit is echt lekker en ook heel gezond. Ik ga het je makkelijk maken met een eenvoudig recept.

Dit heb je nodig:

  • 60 gram rode dadels
  • 30 gram longan fruit
  • 15 gram goji-bessen (optioneel, zie stap 3)

Snijplank; groentemes; klein mesje; pan of pot met deksel; zeef

Stap 1

Snijd alle dadels door de helft op de snijplank met een groentemes en verwijder de pitten met een klein mesje. In principe snijd je net naast de pit dus iets van het midden af. Week de rode gehalveerde dadels minimaal 1 uur. Je kunt ze ook een nacht laten weken en de volgende dag gebruiken.

 

Stap 2

Reinig alle ingrediënten door ze af te spoelen. Breng 1,5 liter water aan de kook. Zodra het water kookt op laag vuur zetten en de dadels en de longan toevoegen. Laat 25 minuten op zacht tot matig vuur staan (ongeveer het zelfde zoals je rijst kookt) met het deksel op de pan. Je kunt de deksel een beetje scheef zetten zodat er wat stoom kan ontsnappen. Zet de afzuigkap aan of zet een raampje open.

Na 25 minuten blijft er ongeveer een litertje over om in een theepot of thermoskan te schenken. Gebruik een zeef om eventuele grove deeltjes op te vangen. Zelf vind ik deze thee heet het lekkerst, maar je kunt het ook koud drinken.

Drink met mate. Als je het alleen voor jezelf gebruikt beveel ik je aan om de liter thee te verspreiden over 2 of 3 dagen. Het kan bewaard worden in de koelkast en mag opnieuw opgewarmd worden. Gekoeld niet langer bewaren dan 3 dagen.

Stap 3 (optioneel)

Voor een extra variatie kun je de laatste 5 minuten nog een handje goji-bessen (15 gram) toevoegen.

Vond je deze blog leuk? Meld je aan voor de nieuwsbrief:

 

Abonneer op de Elixer nieuwsbrief
 
 

Volg me op