Jouw transportnetwerk voor energie

Even een korte terugblik op de Qigong les van vanochtend. Erg leuk. Na de basis oefeningen direct maar even heel praktisch ingehaakt op de meerwaarde van kennis over het verloop van je eigen meridianen: jouw transportnetwerk voor energie (Qi).

Dit netwerk verbind honderden kleine reservoirs van warmte en elektromagnetische energie die toegankelijk zijn onder het oppervlakte van de huid. In de Chinese geneeswijze zijn deze punten bekend als acupunctuurpunten of acupressuurpunten. Deze ‘hotspots’ kunnen we stimuleren met naalden of met (zelf-)massage om de energie van het lichaam te beïnvloeden of opnieuw te verdelen. In Qigong doen we dat met onze handen en met de Mind (Yi).

Vandaag gingen we de galblaas meridiaan verkennen. Het klinkt zo technisch als ik dit schrijf, maar in werkelijkheid waren de oefeningen heel fijn om te doen. Bijvoorbeeld de Qi-massage technieken: schudden, drukken en kneden langs de trapezius spier was een klein stukje van de route van dit traject. Dag stijfheid en pijn in de nek en de schouders. Hallo ontspanning.

We hebben ook even stil gestaan bij een contra-indicatie van een punt ‘Shoulder Well’ (GB-21), namelijk dat dit punt de bevalling kan bespoedigen. Tegelijkertijd kunnen we de kennis ook bewust inzetten als we willen dat de bevalling een extra zetje nodig heeft. Het GB-21 punt heeft namelijk van nature een sterke neerwaarts Qi daling.

Eenmaal bekend met de route werd de daaropvolgende Qi-meditatie voor het reinigen van vermoeide en toxische Qi heel makkelijk. Het Lever-Galblaas orgaan netwerk hoort bij het Hout element en reageert goed op de kleur groen. We hebben ‘groen licht’ gebruikt om het gehele traject te vitaliseren in combinatie met een detox ademhaling. Bij gebrek aan betere woorden zou ik het gewoon omschrijven als ‘stress wegwassen’. Eenvoudig en krachtig.

Bovenstaande oefeningen demonstreren dat we zelf in staat zijn om de energie te beïnvloeden en hiermee onze gezondheid kunnen reguleren. Het klinkt denk ik moeilijker dan het is. Doe een keer mee en ontdek het voor jezelf. Ik zoek enthousiaste cursisten die het interessant zouden vinden om het avontuur door de seizoenen en de 5 elementen aan te gaan. Stap voor stap neem ik je mee in de wondere wereld van het interne landschap en de filosofie van de traditionele Chinese geneeswijze.

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me op