Het geheim van immuniteit

Het corona-virus heeft de aandacht getrokken. Ook bij mij. Na het lezen van rapporten en het volgen van het nieuws, kwam bij mij de volgende vraag naar voren:

Als je lichaam een koninkrijk zou zijn… Hoe zou je het dan verdedigen?

Gelukkig hoeven we ons niet overal mee te bemoeien, want het lichaam regelt een heleboel zelf. Toch kan het waardevol zijn om soms extra ondersteuning te verschaffen aan de infanterie van je lichaam: het immuunsysteem!

Defending the Castle

Ik zie altijd een beeld van ons immuunsysteem als een beschermlaag van Qi om het externe van ons lichaam dat de Wind, Koude, Hitte en ziekten buiten sluit. Net als soldaten die zich positioneren aan de randen van het kasteel om de binnendringers buiten te houden. Om succesvol te zijn moeten er genoeg soldaten zijn én ze moeten onderling een goede communicatie hebben voor hun strategie.

Wanneer iemand gezond en gelukkig is zeggen we in de Chinese geneeswijze dat iemand een goede Qi heeft (spreek uit: Chee, of energie). Qi heeft meerdere functies voor onze gezondheid en ons lichaam. Elk orgaan, of element heeft zijn eigen Qi. Voor het lichaam en ons immuunsysteem zijn deze drie typen Qi het meest belangrijk: Wei Qi, Ying Qi, en Yuan Qi.

Om to-the-point te blijven ga ik nu alleen in op de Wei Qi, de beschermende Qi. Dit is het verdedigingsmechanisme van je lichaam. Zie het als een deken van bescherming over je huidoppervlak. Wanneer de Wei Qi zwak is, zijn er niet genoeg soldaten op de rand van het kasteel en ontstaan er gaten in de verdediging. Pathogenen krijgen dan een kans om het koninkrijk binnen te dringen. Hoe kunnen we dat voorkomen?

Supplying the Army

Ik denk dat een combinatie van Westerse en Oosterse opties afgestemd op het individu uitkomst kunnen bieden. Gezondheid begint vaak bij voeding omdat daar voor veel mensen de eerste kansen liggen om er direct iets aan te doen als ze verkouden zijn of een griep hebben. Gebruik bijvoorbeeld knoflook, gember, ui en een mix van diverse paddestoelen (bijv. shi-take, reiki). Een krachtige soep met verse ingrediënten krijgen die soldaten wel in beweging! Dit zijn slechts algemene tips. Voor de duidelijkheid. Het is geen medicijn tegen het corona-virus. Het is om immuniteit te versterken als onderdeel van een preventieve strategie.

Een stap verder is het gebruik van voedingssupplementen in de vorm van natuurlijk geconcentreerde kruiden. Een voorbeeld van zo’n formule is: “Jade Screen“. Hier zit o.a. ‘Radix Astragalus’ in. Een zeer veelzijdig kruid voor het opbouwen van o.a. Wei Qi wat ten voordele komt van het immuunsysteem. Meestal hebben deze kruiden een relatie met de Long energie. Volgens de TCM is de Long namelijk verantwoordelijk voor het verspreiden van de Wei Qi. Dit is om immuniteit op te bouwen.

Er bestaan ook Qigong oefeningen waarbij je continue de voorwaarden schept om de Qi goed te kunnen laten stromen. Wanneer deze oefeningen regelmatig beoefend worden ontstaat er een groter ‘reservoir’ van beschikbare Qi en een betere doorstroming van Qi door het hele lichaam. Qi heeft een verwarmende en beschermende functie, dus het aanvullen van Qi betekent het versterken van haar functies. Een voordeel van Qigong is om heel gericht specieke oefeningen te doen die de Long energie balanceren en versterken. Deze oefeningen vind je terug onder het Metaal element.

Het geheim van immuniteit? Kennis is niet genoeg. We moeten toepassen. En dan het toepassen leuk maken. Dat is het voor mij. Keep your castle safe!


Voor de volledigheid van deze blog tref je hier de definitie van immuniteit volgens het ‘Zakwoordenboek der Geneeskunde’ van Coëlho:

het in bepaalde mate beschermd zijn van het organisme tegen invloeden van buiten en tegen het eigen lichaam; in engere zin onvatbaarheid voor bepaalde ziekten of vergiffen; actieve immuniteit, onvatbaarheid door in het lichaam gevormde antistoffen, hetzij door infectie (natuurlijke actieve immuniteit), hetzij door *vaccinatie (kunstmatige actieve immuniteit); cellulaire immuniteit, immuniteit d.m.v. antistoffen die aan cellen (T-lymfocyten) gebonden zijn; hist(i)ogene immuniteit, aangeboren, in de weefsels ontstane immuniteit, de bij de mens of bepaalde mensenrassen en sommige diersoorten aangeboren onvatbaarheid voor infecties, vergiffen of bacteriën, die bij andere rassen of diersoorten wèl ziekteverschijnselen verwekken; humorale immuniteit d.m.v. antistoffen van de moeder (natuurlijke en passieve immuniteit) en wordt overigens verworven door injectie van antistoffen d.m.v. een *immuunserum (kunstmatige passieve immuniteit).

Meer lezen? Ik informeer je graag over de volgende blog:

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0