...

Het Geheim Achter Een Efficiënter Metabolisme

Wist je dat een slecht metabolisme zich meestal uit in één van de volgende scenario’s?

  1. Gewichtstoename ondanks een laag calorie-inname en voldoende lichaamsbeweging.
  2. Langzame spijsvertering en frequente spijsverteringsproblemen, zoals constipatie.
  3. Weinig energie en vermoeidheid, zelfs na voldoende rust en slaap.

Wat is metabolisme precies?

Metabolisme (ook wel: stofwisseling) verwijst naar alle chemische processen die plaatsvinden in het lichaam om voedingsstoffen om te zetten in energie. Het is als een “motor” die ons lichaam laat functioneren en alle activiteiten mogelijk maakt, zoals ademen, bewegen, en zelfs het kloppen van ons hart. Een efficiënt metabolisme helpt ons om energie te gebruiken en voedingsstoffen op de juiste manier te verwerken, wat van invloed is op ons gewicht, onze gezondheid en onze algehele vitaliteit.

Is de spijsvertering hetzelfde als metabolisme?

Nee, de spijsvertering moet je meer zien als een korte termijn proces dat zich afspeelt in het gastro-intestinale traject waarbij de voeding wordt afgebroken tot kleinere componenten. Metabolisme is eerder een lange termijn proces wat zich afspeelt in de lichaamscellen waarbij voeding wordt omgezet in energie. Uiteraard is een goede spijsvertering wel essentieel voor een efficiënt metabolisme.

Wat zijn de basis voorwaarden voor een gezond metabolisme?

  1. Regelmatige lichaamsbeweging: Het stimuleren van je metabolisme begint met regelmatige lichaamsbeweging. Probeer dagelijks actief te zijn, zelfs als het maar een korte wandeling is. Krachttraining en cardio-oefeningen kunnen ook helpen om spiermassa op te bouwen en het metabolisme te verhogen.
  2. Eet eiwitrijk voedsel: Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte vereisen meer energie om te verteren, wat het thermische effect van voedsel (TEF) wordt genoemd. Door eiwitrijk voedsel te eten, kun je het TEF verhogen en je metabolisme stimuleren. Kies voor magere eiwitbronnen zoals kip, vis, tofu en magere zuivelproducten.
  3. Voldoende water drinken: Hydratatie is belangrijk voor een gezond metabolisme. Drink voldoende water gedurende de dag om je lichaam goed te laten functioneren en je metabolisme te ondersteunen. Sommige onderzoeken suggereren dat het drinken van koud water tijdelijk het metabolisme kan verhogen omdat het lichaam energie moet gebruiken om het water op te warmen tot lichaamstemperatuur.

Kan Qigong het metabolisme beïnvloeden? 

Naast de vele voordelen die Qigong biedt voor de geest en de algehele gezondheid, heeft het ook een positieve invloed op het fysieke lichaam, met als een van de waardevolle voordelen een efficiënter metabolisme.

Met regelmatige Qigong-beoefening wordt de spijsvertering verbeterd, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen en afvalstoffen efficiënter worden afgevoerd. Deze gunstige effecten hebben directe invloed op de gezondheid van de nagels, het haar en de huid. Veel Qigong-studenten hebben opgemerkt dat hun nagels na slechts enkele maanden training sneller groeien en sterker worden. Het lijkt erop dat het lichaam een seintje krijgt om dode cellen sneller af te stoten en te vervangen door nieuwe, gezonde cellen.

Dit versnelde celvernieuwingsproces zorgt niet alleen voor sterkere nagels, maar kan ook leiden tot een gezondere haargroei. Het haar kan voller en glanzender worden, en zelfs de groeisnelheid kan toenemen. Metabolisme speelt een cruciale rol bij het leveren van energie aan de cellen, wat essentieel is voor hun groei en regeneratie. Wanneer het metabolisme efficiënt werkt, krijgen ook de huidcellen voldoende voedingsstoffen om zich te vernieuwen en oude, beschadigde cellen te vervangen door nieuwe, gezonde cellen. Dit proces helpt de huid er fris, stralend en jeugdig uit te laten zien. Een goed metabolisme kan ook bijdragen aan het verminderen van tekenen van veroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes, omdat de cellen beter in staat zijn om zichzelf te herstellen en te regenereren.

Kunnen Chinese kruidenformules het metabolisme beïnvloeden?

Ja, er bestaan verschillende kruidenformules die de ‘Yun Hua’-functie kunnen verbeteren. De ‘Yun Hua’-functie slaat op het Chinese concept van transport en transformatie dat zich afspeelt in het spijsverteringstraject onder leiding van het Milt-Maag orgaan netwerk. Deze kruidenformules bevatten o.a. Qi-tonifiërende kruiden, Qi-regulerende kruiden en in sommige gevallen ook kruiden die Damp kunnen transformeren en elimineren. Een goed voorbeeld is Bu Zhong Yi Qi Tang (Tonify the Middle and Augment the Qi Decoction)*. Deze formule wordt over het algemeen beschouwd als een van de hoofdformules die het Aarde-element kan balanceren.

Conclusie

Wanneer we regelmatig bewegen, eiwitrijk voedsel eten en voldoende water drinken, kunnen we de efficiëntie verder verhogen met het in balans brengen van de interne energieën door middel van Qigong. De focus op ademhaling, beweging en intentie stimuleert de levensenergie (Qi) en herstelt de natuurlijke stroom van energie in het lichaam. Dit heeft een positieve invloed op alle aspecten van de gezondheid, inclusief de fysieke processen zoals de spijsvertering en celvernieuwing.

Dus, naast het bevorderen van innerlijke rust, balans en welzijn, biedt Qigong je lichaam ook de mogelijkheid om optimaal te functioneren en zichzelf te vernieuwen. Het is een prachtige manier om je algehele gezondheid te ondersteunen en te genieten van de fysieke voordelen die het met zich meebrengt.

Aanbevolen: De Aarde-vorm en speciale thee selecties

De Aarde-vorm biedt een scala aan basisoefeningen die de Qi van het Aarde-element in balans brengen en versterken. Dit zal niet alleen ten gunste zijn van je spijsvertering, maar ook voor het verbeteren van je gronding, je immuunsysteem en op een mentaal niveau: meer stilte tussen je gedachten.

Hier vind je een link naar een exclusieve premium thee selectie gerelateerd aan het Aarde element:

🌍 🍵 🌿 Elixer Delights: Earth Archives | Elixer (frankheininga.nl)

*) Een TCM-herbalist kan een kruidenformule verder optimaliseren door:

  1. Modificaties aan te brengen om zo een individueel afgestemde formule samen te stellen op basis van de huidige symptomen en tekens; en
  2. Te kiezen voor een hoogwaardig granulaat door het aangepaste recept te laten verwerken door een erkende apotheek, die het rechtstreeks naar de cliënt kan versturen.

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.