...

Gronden vanuit Body, Mind & Spirit: Mijn Visie

In deze blog bespreek ik mijn persoonlijke visie over energetisch gronden vanuit fysiek, mentaal en spiritueel perspectief, gericht op beginners die geïnteresseerd zijn in Qigong.

Wat is gronden?

Gronden omvat het tot stand brengen van een diepe en evenwichtige verbinding met de Aarde, wat stabiliteit, balans en vitaliteit bevordert. Andere termen voor gronden zijn bijvoorbeeld ‘wortelen’ of ‘aarden’. In dit artikel onderzoeken we de betekenis van energetisch gronden vanuit fysiek, mentaal en spiritueel perspectief, waarbij we de diepgaande voordelen voor het algehele welzijn benadrukken.

“Earth provides enough to satisfy every man’s needs, but not every man’s greed.” – Mahatma Gandhi

De spirituele connectie

Wanneer je verder kijkt dan de Aarde als een simpel stuk steen dat door de ruimte schiet, met ook nog wat leven op het oppervlak wat bijeengehouden wordt door de zwaartekracht, zal je beseffen dat de Aarde werkelijk leeft. Hoe kan het anders? Al miljoenen jaren fungeert de Aarde als voedingsbodem voor ontelbare planten, dieren en mensen. Het is werkelijk verbazingwekkend wat er allemaal op deze planeet is gegroeid, groeit en nog zal groeien. De Aarde is echter niet alleen een katalysator voor groei, maar absorbeert ook zowel organische als energetische elementen. In de voortdurende cyclus van geboorte en transformatie kunnen we de Aarde zien als een levend wezen.

Ik zie de oppervlakte van de Aarde letterlijk als een kunstwerk op wereldniveau, met hoge bergen die als majestueuze sculpturen oprijzen naar de hemel, diepe mysterieuze ravijnen, uitgestrekte oceanen als glinsterende spiegels, woestijnen als dromerige zandtekeningen en weelderige bossen. Onder deze prachtige diversiteit ligt een hete kern met het potentieel voor spontane vulkaanuitbarstingen, wat duidelijk maakt dat de Aarde ook nog eens haar eigen wil heeft om het oppervlak in beweging te krijgen.

Vanuit deze visie, door de Aarde te beschouwen als een levend wezen met een elektromagnetisch energieveld dat geboorte en transformatie faciliteert, begint voor mij de basis voor het gronden. Dit komt voort uit respect voor haar kracht en zoals we kunnen ervaren tijdens onze Qigong-oefeningen: helende kracht. In diverse culturen wordt de Aarde dan ook respectvol betiteld als Moeder Aarde, met de hoofdletter M – en terecht.

The Earth laughs in flowers.” – Ralph Waldo Emerson

De mentale connectie

Een reden om te gronden is niet alleen om fysieke stabiliteit en vitaliteit te ervaren, maar ook emotionele balans. Via visualisatie en ademhaling zijn er manieren om negatieve emoties los te laten en te transformeren in samenwerking met de Aarde. Voor de Aarde is er geen oordeel over de energie van deze emoties die wij loslaten. Voor de Aarde is dit slechts een vorm van compost, net zoals organisch materiaal uiteindelijk weer transformeert naar vruchtbare Aarde.

Er zijn voor mij hoofdzakelijk twee methoden om te gronden vanuit het menselijke energetisch lichaam. Hoewel het in essentie ‘maar’ twee methoden zijn, bestaan er talloze manieren om het te beschrijven en met verschillende toepassingen. Voor beginners is het prettig om dit in het begin te oefenen onder begeleiding van een leraar en dan vooral vanuit een stationaire of zittende positie. Ik noem het de mentale connectie omdat het voorstellingsvermogen en de intentie hier een actieve rol speelt.

  1. Gronden vanuit de Qigong grondingsmethode “Zhan Zhuang” (spreek uit: Jahn Jwahng). Het wordt ook wel de “staande meditatie” genoemd, of “staan als een boom”, wat suggereert dat je energetische wortels hebt net als bij een goed gewortelde boom. Zhan Zhuang is een van de meest fundamentele en krachtige Qigong-oefeningen, die wanneer ze regelmatig wordt beoefend de levensenergie kan versterken. Door Zhan Zhuang regelmatig te beoefenen, kan men de interne energie (Qi) versterken en de connectie met de aarde en het universum bevorderen, wat helpt bij het bereiken van een dieper gevoel van gronding en evenwicht.
  2. Gronden vanuit het onderste Chakra, genaamd “Muladhara” – ook bekend als het “wortelchakra” of “wortel van bestaan” – staat vaak geassocieerd met de kleur rood. Muladhara bevindt zich aan de basis van de ruggengraat, bij het stuitbeen, en symboliseert stabiliteit, veiligheid en basisbehoeften. Het vertegenwoordigt de verbinding met de Aarde en het fysieke lichaam. Je kunt wortels visualiseren die vanuit Muladhara diep de Aarde in groeien, maar ook een koord dat je met het centrum van de Aarde verbindt.
Zhan Zhuang met Frank Heininga (Rijsterbos)

 

“The Earth is your ally.” – Spring Dragon classics

De fysieke connectie

In Qigong en ook in de Martial Arts leer je om je gronding aan te houden in beweging. Als snel kom je er achter dat als je gronding zwak is, je techniek ook zwak is. Dit geldt zowel voor aanval, verdediging en healing. Hier zijn een aantal tips om te leren je fysieke connectie met de Aarde te verbeteren:

  1. Centreren: een van de dingen die ik als eerste doe voordat ik ga gronden is centreren. Hier kan ik een apart artikel over schrijven, maar in het kort betekent centreren dat je je aandacht verplaatst naar het midden. Wanneer je dat doet, bijvoorbeeld in je onderbuik, dan brengt dit fysieke en geestelijke voordelen met zich mee: je energie distributie komt in balans, je geest is kalmer, spanningen in het fysieke lichaam verdwijnen, etc.
  2. Kracht: je moet beschikken over een bepaalde spierkracht om je benen in een stand te houden. Je spierkracht moet sterk genoeg zijn, zodat dat je Mind niet afgeleid wordt door signalen van vermoeidheid. Wees comfortabel in je stand en ‘vergeet’ het. Je Mind moet gereserveerd blijven voor het aanwenden van het voorstellingsvermogen en intentie.
  3. Structuur: afhankelijk van de stijl zijn er nauwgezette regels voor de houdingen en standen. Over het algemeen is het belangrijk om structuur op te bouwen vanaf de grond, zodat je gewrichten goed afgesteld staan en je daarmee de voorwaarden schept voor een vrij pad van energiedoorstroming.
  4. Ontspan en maak contact: mijn laatste tip is maak zo veel mogelijk contact met de Aarde. Het hoeft niet altijd technisch of doelmatig te zijn. Gewoon contact maken. Wandel, ga hardlopen. Wanneer je Qigong doet, rol je voeten langzaam af over de grond. Loop lekker op blote voeten. Doe de hurkzit. Ga in het gras liggen. Ontspan en geniet van een met liefde gemaakte maaltijd.

Samenvatting

In conclusie, energetisch gronden biedt vele voordelen voor ons welzijn op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Door ons diep te verbinden met de Aarde, kunnen we stabiliteit, kalmte en een gevoel van veiligheid ervaren. Het helpt ons onze innerlijke energie (Qi) te versterken en in balans te brengen, en maakt de uitwisseling van energie mogelijk. Of je nu de spirituele connectie met Moeder Aarde wilt verkennen, de mentale connectie via meditatieve oefeningen wilt verbeteren, je emoties in balans wilt brengen, of je fysieke gronding wilt versterken met Qigong, het pad naar een diepere verbondenheid met de Aarde ligt binnen handbereik.

Qigong proberen?

🌍🌳🧘‍♂️ Bij Elixer verzorgen we met veel plezier lessen en workshops. Bekijk de kalender voor meer informatie of neem contact met mij op via de contactpagina >>

Woon je niet in de buurt? Abonneer je dan op mijn YouTube-kanaal.

Blogfoto: Een bergwandeling in La Palma 2015, die ik nog steeds bestempel als ‘de tocht der tochten’, was een moment van diep ontzag voor de Aarde.

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.