Diverse kruiden worden vermalen tot granulaat voor een persoonlijk recept

Fytotherapie (kruidengeneeskunde) is samen met acupunctuur, Tui Na massage en Qigong onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze. De kruiden zijn een natuurlijke aanvulling op je voeding om weer opnieuw balans te vinden. Hieronder leg ik uit hoe het werkt:

In China is kruidengeneeskunde de voornaamste behandelmethode binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Meestal worden er meerdere kruiden gecombineerd tot een kruidenformule zodat het effect van de enkelvoudige kruiden wordt versterkt. Eén formule kan bestaan uit grofweg 4 tot 12 kruiden die een harmonisch geheel vormen en aansluiten op je klachten.

De werking van de kruiden is net als in de acupunctuur gebaseerd op het Yin-Yang principe en de filosofie van de 5 elementen. Tijdens het intakegesprek zal op basis van de diagnose een selectie gemaakt worden van een aantal kruiden die specifiek voor jou persoonlijk samengesteld worden. Deze selectie maak ik uit circa 250 verschillende kruiden.

De door mij samengestelde kruidenformule (het recept) bestel ik vervolgens bij een gespecialiseerde, erkende apotheek (bijvoorbeeld de natuurapotheek) en worden 2 á 3 dagen na het consult bij je thuis afgeleverd in de vorm van een granulaat. Je kunt dit dan gemakkelijk innemen met het bijgevoegde maatlepeltje. In enkele gevallen kun je van mij ook direct ruwe kruiden meekrijgen om een ‘kick-start’ op gang te brengen in de vorm van een sterke thee. Dit is dan meestal ter overbrugging tot je het granulaat hebt ontvangen.

Kruiden kunnen als een zelfstandige behandeling worden voorgeschreven en ook als aanvulling op bijvoorbeeld acupunctuur of massage.