Chrysanthemum: Princes van de Bloementhee

Chrysanthemum thee is voor mij persoonlijk een bijzondere bloementhee. De geur roept bij mij fijne herinneringen op aan China. Daar maakte ik voor het eerst kennis met deze thee.

De witte chrysanthemum bloem is rijk aan beta carotene, calcium, magnesium en ijzer. Het bevat antivirale, koortswerende en antibacteriële eigenschappen en wordt gebruikt bij verkoudheid, griep, zere keel, moeilijk ademen en ontstekingen (bijvoorbeeld van de sinus of de blaas).

De gedroogde wit-gelige bloem (Flos Chrysanthemi Morifolii) van de chrysanthemum wordt gebruikt als thee. Deze thee kalmeert het zenuwstelsel en heeft een stabiliserend effect op de bloeddruk. In de traditionele Chinese geneeswijze staat chrysanthemum bekend als een koel oppervlakte-klarend kruid. De smaak is zoet, bitter en scherp. Chrysanthemum (‘Ju Hua’ in het Chinees) heeft een therapeutische werking op de lever- en longmeridianen. Chrysanthemum thee wordt puur gedronken en ook in combinaties. De meest bekende combinatie is die met de Goji-bes (Gou Qi Zi). De Goji-bes voedt het bloed en supplementeert het Yin van de lever- en nier-energie. De goji-bes is een ideale tegenhanger voor de Chrysanthemum, die van nature meer Yang is. Zij vormen een harmonisch duo. De combinatie van deze twee kruiden is effectief bij het behandelen van problemen met het zicht, bijvoorbeeld droge, gezwollen, rode ogen en/of vlekjes voor de ogen.

Andere populaire combinaties zijn chrysanthemum met zoethout (Gan Cao) of chrysanthemum met rode dadels (Hong Zao). Chrysanthemum komt ook voor als ingrediënt in de ‘8 Schatten Thee’ (Ba Bao Cha). De legendarische ‘8 Schatten Thee’ werd oorspronkelijk gecreëerd voor keizerin Ci Xi gedurende de Qing dynastie voor het behouden van een gezonde circulatie en om het lichaam in balans te houden.

Chrysanthemum koelt het lichaam en is daarom geschikt als zomerthee. De bloem wordt ook gebruikt als ondersteunend middel bij koorts. Ter aanvulling op bovenstaande eigenschappen staat chrysanthemum bekend als bloedzuiverend kruid voor de lever en ook voor het verdrijven van toxines van de huid. Voor extern gebruik kun je chrysanthemum oplossen in water en met een kompres tegen de huid drukken bij acne, eczeem, psoriasis of een droge, jeukende huid. Chrysanthemum wordt voor klachten met de huid ook wel gecombineerd met kamperfoelie (Jin Yin Hua).

Je kunt zelf de verhouding bepalen, maar als richtlijn kun je circa 4 bloemetjes op een kopje gekookt water aanhouden (95 graden). Of weeg 2 – 4 gram voor een halve liter potje. Laat dit circa 5 – 7 minuten trekken. Je kunt naar wens een beetje honing toevoegen. Liever geen bloemdeeltjes in je mond? Trek ze dan in een theefilter, bijvoorbeeld T-Sac nr. 1 voor een klein kopje, T-Sac nr. 2 voor een mok, T-Sac nr. 3 voor een potje, en T-Sac nr. 4 voor een grote pot. Maak je voor het eerst kennis met deze thee? Verken het effect dan eerst als avondthee.

Vond je deze blog leuk? Ontvang updates via de nieuwsbrief:

Abonneer op de Elixer nieuwsbrief
 
 

Volg me op