Bewegen als een kraanvogel

Qigong met Frank

De kraanvogel vertegenwoordigt het element Vuur en is een gerespecteerd dier in China. Het karakter en de bewegingen van de kraanvogel (en ook van de wilde gans) hebben geleid tot een serie bewegingen in zowel de vechtkunst als in Qigong. Dit zie je terug in bijvoorbeeld in White Crane Kung Fu of Tai Chi. Het inspireerde de Chinezen tot het kopiëren van de natuurlijke bewegingen en deze vervolgens te verfijnen voor zelfverdediging en gezondheid.

In Qigong staat de kraanvogel symbool voor energie, balans en geduld. De bewegingen zijn sierlijk, elegant en hebben een gunstige uitwerking op de energie van het hart en de bloedcirculatie. Andere dieren die je o.a. in een van de oudste vormen van Qigong terug kunt vinden zijn: de Aap (Aarde), Tijger (Metaal), Beer (Water), Hert (Hout), en dan natuurlijk de Kraanvogel (Vuur).

In de geschiedenis van de traditionele Chinese geneeswijze wordt dokter Hua Tuo (140-208 na Chr.) als grondlegger gezien van het zogenaamde 5 dieren spel. Hua Tuo was destijds de eerste dokter die verdoving gebruikte tijdens operaties d.m.v. kruiden. In dat tijdperk was hij een zeer innovatieve en briljant arts.

De serie bewegingen uit het 5 dieren spel leidde tot een van de eerste medische Qigong. De bewegingen hebben een harmoniserende uitwerking op de beoefenaar met betrekking tot gezondheid van de organen en de energiestroom in de meridianen.

In onze lessen en workshops zullen we af en toe ook een uitstapje maken naar deze fijne bewegingen. Het speciale gevoel dat deze bewegingen oproepen is duidelijk merkbaar in de lessen, vooral als je je realiseert dat deze bewegingskunst al honderden jaren bestaat.

WAT IS QIGONG? | QIGONG VOLGENS DE 5 ELEMENTEN >>

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0