...

Acupressuur voor de Hart-energie: De poort naar innerlijke vrede en harmonie

Leestijd: 2 minuten
De inhoud van de blog kan verschillen van de informatie in de video

In de Westerse geneeskunde wordt het kleine, holle, gespierde orgaan dat “het hart” wordt genoemd, beschouwd als het centrum van het circulatiesysteem. Zijn voornaamste verantwoordelijkheid is om te fungeren als een pomp die de bloedstroom door het circulatiesysteem reguleert.

In de Chinese geneeskunde worden de verantwoordelijkheden van het Hart uitgebreid naar het emotionele en spirituele domein. In de oude teksten wordt het Hart vergeleken met een opperste monarch die verantwoordelijk is voor het handhaven van interne vrede en harmonie. Zo legt de minister Qi Bo aan de keizer Huang Di uit in de Klassieker van de Gele Keizer: “Het hart is de heerser over alle organen en vertegenwoordigt het bewustzijn van iemands bestaan. Het is verantwoordelijk voor intelligentie, wijsheid en spirituele transformatie.”

Er zijn een aantal oorzaken waardoor de Hart-energie uit balans kan raken. Om deze blog luchtig te houden beperk ik me hier tot het beknopt omschrijven van twee soorten shock: emotionele shock en shock in de lichaamstemperatuur.

Emotionele shock, bijvoorbeeld in de vorm van een onverwacht vervelend bericht (schrik!), een grote teleurstelling of kwetsbaar moment als gevolg van een verbale aanval kunnen leiden tot klachten. Emoties zoals disrespect, oneervolle gevoelens, haat of geweld sluiten het hart en stagneren de Hart-energie. Enkele voorbeelden van symptomen wanneer de Hart-energie uit balans is geraakt zijn: hartkloppingen, vermoeidheid, paniekaanvallen, slapeloosheid of vergeetachtigheid.

Wanneer het hart een onverwacht groot verschil in lichaamstemperatuur moet verwerken kunnen er ook problemen ontstaan.  Denk bijvoorbeeld aan mensen die na een nacht feesten ongetraind een Nieuwjaars duik nemen en eindigen op de brancard met een hartaanval. Wanneer het lichaam te plotseling wordt blootgesteld aan extreem koude temperaturen, treden er enkele reacties op die het risico op een hartaanval kunnen verhogen zoals een verhoogde bloeddruk, een onregelmatige hartslag, of een overmatige stressreactie. In het geval van een hartaanval moet je natuurlijk gelijk 112 bellen*.

Wanneer we streven naar emotioneel evenwicht, hebben we verschillende opties tot onze beschikking, zoals Chinese kruidenformules, oefeningen, meditaties en Qi-massages. In deze blog wil ik graag twee acupressuurpunten met je delen die helpen om balans te herstellen bij klachten zoals nervositeit, druk op de borst en/of een gevoel van hitte. Deze punten kunnen afzonderlijk of in combinatie met gerichte Qigong-oefeningen worden toegepast. Bovendien deel ik graag expressievormen van de kraanvogel met je die de energy flow reguleren in de meridianen geassocieerd met het Vuur-element. Verder bestaan er meditaties die het hart energetisch kunnen koelen en de geest tot rust brengen. Meer daarover in de lessen of in een volgende blog.

Laat het hart de poort zijn naar innerlijke vrede en harmonie.

Zizyphus Form

*) denk ook aan strakke kleding rondom de borst losmaken en de persoon in de stabiele zijligging leggen. Wanneer de persoon bewusteloos is of niet meer ademt, beslis dan snel wie de meest gekwalificeerde persoon is om te beginnen met reanimeren.

Abonneer je op mijn nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.