4 tips voor een stijve nek

Je herkent ze aan een hand in hun nek, of draaien zich naar je toe alsof elke beweging een bom kan laten ontploffen. Ah nee, een stijve nek! Wat is er gebeurd?

Boeiend zo’n lichaam. Vooral vanuit het perspectief van de Chinese geneeswijze. Ware het niet dat er een acupunctuurpunt bestaat in de nek met als bijnaam ‘Ontmoetingsplaats van Wind’ (GB20: Feng Chi) aan de basis van de schedelrand. En aangezien wind is de drager is van koude, kan dit punt blootgesteld worden aan koude en de lokale doorstroming van Qi stagneren. Dit kan resulteren in een stijve nek, en/of (spannings)hoofdpijn.

Een stijve nek krijg je niet alleen van een koude wind op een dag waarvan je dacht dat je al in je t-shirtje kon lopen. Kan het ook zijn dat je al een tijdje op de tocht lag toen je wakker werd…? En wat dacht je van een verkrampte houding achter de computer?

Ik zal mijn nek eens uitsteken wat we kunnen doen. Hier zijn 4 tips:

Draag een sjaaltje of draag kleding die je nek bedekt en warm houd. Wist je trouwens dat zijde de eigenschap heeft om de lichaamseigen Qi gescheiden te houden van de omgeving? En als je terug kijkt naar bepaalde kledingstijlen in de geschiedenis leren we dat de hoge kragen bedoeld waren om de nek te beschermen. Het was geen mode. Het was functioneel! Je nek warm houden betekent meer ontspanning en een betere circulatie.

Is het gevoelig? Blijf masseren en als het even kan: laat je masseren! Bijv. vanuit een stoel, dan kun je je nek en schouders pas echt goed ontspannen. Pak de hele schedelrand, nek, en trapezius spieren. In mijn workshops deel ik ook altijd fijne Qi-massage. In dit geval punten langs de Galblaas-meridiaan vind je onder het Hout element & Qigong voor de lente.

Ik wil niemand met de nek aankijken, maar probeer ook eens een warmtepleister of een likje tijgerbalsem! Hier zitten kruiden in die in staat zijn om Qi- en de bloedcirculatie weer in beweging te krijgen.

Heb je ook stress? Laat je dan informeren over de formule: Xiao Yan San met als bijnaam: ‘De Blije Zwerver’. Van deze formule is bekend dat het spanningsklachten kan verminderen en de doorstroming kan bevorderen.

Meer lezen? Ik informeer je graag over de volgende blog:

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0